Η έκθεση (περίπου 300 φωτογραφίες) αποκαλύπτει όλες τις περιόδους του έργου του Koudelka και τα θέματα που τον έχουν απασχολήσει, παρέχοντας έτσι στο ελληνικό
κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει έναν δεινό μάστορα της τέχνης.


Ανοίγει με τις σειρές Το Ξεκίνημα και Η Αναζήτηση: σπάνια πρωτότυπα τυπώματα που χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960.









Ακόμη, περιλαμβάνει δύο παράλληλες θεματικές ενότητες της δεκαετίας του 1960: τη σημαντική σειρά των Τσιγγάνων, ένα συναρπαστικό συναπάντημα με τη συγκεκριμένη εθνότητα, και τη δουλειά του από Θεατρικές Παραστάσεις, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες με περίπλοκη δομή.





Σημαντικό τμήμα του έργου τού Koudelka αποτελεί η σειρά Εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα τον Αύγουστο του 1968. Στις Εξορίες απαθανατίζεται το αίσθημα του ξεριζωμού, όπως το ένιωσε ο ίδιος αυτοεξόριστος από την πατρίδα του για είκοσι χρόνια (1970-1990). Η έκθεση ολοκληρώνεται με Το Χάος, μια σειρά πανοραμικών φωτογραφιών οι οποίες μαρτυρούν την αμετάκλητη καταστροφή του φυσικού τοπίου.






"Sometimes I photograph without looking through the viewfinder, I have mastered that well enough, it is almost as if I were looking through it."
Josef Koudelka

1 σχόλια:

photosophy-gr είπε...

καταπληκτική έκθεση... ΜΟΝΑΔΙΚΗ...