14 Δεκ 2008

Νερό Ι


Ομαδική έκθεση-εγκατάσταση με θέμα το «Νερό» πραγματοποιεί περιμετρικά της Αποθήκης Α’ το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σε συνδιοργάνωση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάσταση αυτή λειτουργεί ως προοίμιο του θεματικού κύκλου του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης «Τα τέσσερα στοιχεία της Φύσης και ο άνθρωπος», μία έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα ξεκινήσει στις αρχές Δεκεμβρίου 2008 και θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο του 2009. Σε αυτή την εγκατάσταση παρουσιάζεται ένα έργο από κάθε καλλιτέχνη που έχει επιλεχθεί για την τελική φάση του βραβείου Pictet, προϊδεάζοντας το θεατή για τα έργα που θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων στην έκθεση με θέμα το «Νερό».

To Βραβείο Pictet, των Pictet & Cie οι οποίοι συνεργάζονται με τους Financial Times για τη διεθνή κάλυψή του, είναι ένα παγκόσμιο βραβείο αφιερωμένο αποκλειστικά στη φωτογραφία και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αποστολή του είναι, χρησιμοποιώντας τη δύναμη της φωτογραφίας, να επικοινωνήσει μηνύματα ζωτικής σημασίας σε ένα παγκόσμιο κοινό. Πρόκειται για ένα μοναδικό στόχο, όπου η τέχνη βρίσκεται στην υπηρεσία των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα.

Κάθε χρόνο το Prix Pictet αναφέρεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα βιώσιμης ανάπτυξης. Το θέμα για το 2008 είναι το νερό. Άλλωστε, στο νερό γίνονται ορατές και οι πρώτες και πιο συγκλονιστικές αλλαγές του κλίματος: απειλούνται τα αποθέματα τροφής μας, η υγεία μας, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα, το έδαφος όπου κατοικούμε, η ειρήνη και η ασφάλεια μας.